Och avslutningsvis – dagens BAKTIPS: Pensla saffransbrödet med ägg EFTER gräddning! Då blir bullarna vackra och glansiga. Därtill kapslar du in saftigheten i bullen!
Mjölkfria lussebullar, 40-50 bullar
5 dl havremjölk
1 paket jäst
150 gram mjölkfritt margarin
2 paket saffran (mortla saffranet tillsammans med 1 sockerbit)
2 dl socker
1 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
Russin efter tycke och smak
Ägg till pensling
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Häll därefter över havremjölken samt saffranet och värm fingervarmt. Detta häller du sedan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt därefter mjölet och arbeta till en smidig deg. Arbeta degen i runt 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 30-35 bitar. Rulla sedan ut bitarna till cirka 10 cm långa maskar. Låt alla maskar jäsa under plastfolie i 10 minuter. Ta därefter fram en mask i taget och rulla ut så att de blir cirka 25 cm långa. Snurra till lussekatter.
Om du vill göra bullar som ser ut som katter, klipper du av en trekant på bullen (öron) när du rundrivit den. Dekorera med russin. Tänk på att trycka russinen långt ner.
Låt jäsa under bakduk innan du gräddar.
Grädda på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg.
Dessa var ljuvligt goda och, det nya jag aldrig provat tidigare var att pensla dem efter de hade gräddats...
Och här kommer pepparkaksrulltårtan .... Hoppas att ni ser vad det står annars får ni höra av er...
var även ut och gick under det att vi hade snöoväder och jag bjuder på några bilder därifrån oxå....
Ha en bra kväll......
Kommentera gärna !!!!









Snö snö snö .... Jag skulle älska lite just nu! Jag önskar du kunde skicka mig några av din jul bullar just nu!
SvaraRaderaYou are just soo funny Sarah.....
SvaraRadera